Duurzaamheid

In de wereld van vandaag is duurzaamheid een steeds belangrijker thema geworden. Consumenten vragen om duurzamere producten dan ooit tevoren. En de beste manier om de naam van uw bedrijf op die lijsten te krijgen, is door een zo duurzaam mogelijk product te maken! Maar hoe weet u of een product duurzaam is?

Ken uw product levenscyclus

De eerste stap om te bepalen of een product duurzaam is, is te weten waar het van gemaakt is en waar het vandaan komt. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u een nieuwe bank wilt kopen. U weet dat de gemiddelde levensduur van de meeste banken 10 jaar is. En omdat u wilt dat deze bank zo duurzaam mogelijk is, wilt u weten hoeveel energie en water er nodig is om de materialen voor uw bank te produceren. Met deze informatie kunt u een weloverwogen beslissing nemen over het soort materiaal waarvan uw bank zal worden gemaakt.

Het productieproces begrijpen

Als je de duurzaamheid van een product wilt begrijpen, is een van de eerste dingen die je moet overwegen hoe het is gemaakt. Veel producten zijn niet duurzaam omdat ze met niet-duurzame methoden zijn geproduceerd. Veel kleding- en schoenenmerken gebruiken tegenwoordig bijvoorbeeld stof die zwaar is bewerkt en geverfd met giftige chemicaliën. Als een bedrijf duidelijke documentatie kan overleggen over hoe hun product is gemaakt en of er schadelijke stoffen of praktijken zijn gebruikt tijdens de productie, is het waarschijnlijk dat het product duurzaam is.

Een levenscyclusanalyse toepassen

Een levenscyclusanalyse is een goede manier om na te gaan of een product duurzaam is. Dit proces kijkt naar de volledige levensduur van het product en overweegt:

- Hoe het is gemaakt,

- Welke materialen zijn gebruikt,

- Waar het naartoe ging nadat het klaar was, en

- Wat waren de gevolgen?

Levenscyclusanalyses zijn niet alleen voor bedrijven - ook consumenten kunnen ze gebruiken om duurzamere beslissingen te nemen bij het winkelen! Ze helpen u te analyseren welke impact uw aankoop op het milieu zal hebben. Het beste van levenscyclusanalyses is dat ze gratis en eenvoudig uit te voeren zijn! Je hebt geen speciale apparatuur of kennis nodig - alles wat je nodig hebt is een internetverbinding. Op websites als www.lifecycleexpert.com kunt u informatie over uw product invoeren, zodat u een volledig beeld krijgt van alles wat er bij de vervaardiging ervan komt kijken. Als je eenmaal weet wat er in elk product gaat, kun je beter beslissen welke producten echt duurzaam zijn en welke producten het helemaal niet waard zijn om te kopen!

Houd rekening met de materiële inhoud

De materiaalinhoud is een goede manier om te weten hoe duurzaam een product is. Als je op zoek bent naar iets dat duurzaam is gemaakt, moet je rekening houden met waar het van is gemaakt en het proces waarin het tot stand is gekomen.

Als u bijvoorbeeld een overhemd wilt kopen, wilt u weten of het overhemd is gemaakt met kleurstoffen op waterbasis of niet - zo weet u of het milieuvriendelijk is of niet. Of als u een auto wilt kopen, wilt u weten of de auto op benzine en diesel rijdt, zoals de meeste auto's tegenwoordig doen, dus dat zou u vertellen of de auto bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Inzicht in de toepassing van het product

De eerste manier om te weten of een product duurzaam is, is door te begrijpen hoe het wordt gebruikt. Als u weet hoe iets wordt toegepast, weet u of het kan doen wat u ervan verwacht. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een waterfles, weet dan of de fles geïsoleerd moet zijn of niet. Als u een waterfles wilt die uw drank koud houdt, dan is een geïsoleerde fles perfect. Als je er alleen water in wilt doen en het niet koud hoeft te houden, dan is een ongeïsoleerde fles ideaal! En, moet het een rietje hebben? En hoe zit het met isolatie? Als je dit weet, weet je beter wat je nodig hebt en of dit product wel of niet geschikt is voor jou.

Bedenk waar het product zal worden gebruikt

Waar zal dit product gebruikt worden? Als je bijvoorbeeld speelgoed maakt, moet je rekening houden met de omgeving waar ermee gespeeld zal worden. Staat het op een vochtige plek, zoals bij het zwembad? Zo ja, vermijd dan het gebruik van eindige grondstoffen zoals plastic of metaal.

Denk aan hoe mensen ermee omgaan

Het is niet genoeg om alleen een duurzaam product te maken. Je moet ook nadenken over hoe mensen met dat product zullen omgaan nadat ze het hebben gebruikt. Als de verpakking of het materiaal voor hen moeilijk te recyclen is, dan is het geen duurzaam product.

Vraag jezelf af of het recyclebaar of biologisch afbreekbaar is

Een product is niet noodzakelijk duurzaam omdat het van natuurlijke materialen is gemaakt. Een katoenen overhemd is bijvoorbeeld niet automatisch duurzaam omdat het van natuurlijk materiaal is gemaakt. Dat overhemd kan nog steeds in stukken worden gesneden en na één keer gebruiken in de prullenbak belanden. Een manier om te zien of een product duurzaam is, is of het kan worden gerecycled of biologisch afgebroken. Als je het product niet kunt recyclen of biologisch kunt afbreken, dan is de kans groot dat het niet duurzaam is.

Conclusie

Hoe beter het product aansluit op jou wensen des te meer plezier je er van gaat hebben. Duurzaamheid gaat namelijk niet alleen over het product maar ook over hoe je met het product om gaat.

Laatste artikelen
Laatste producten
Eufy Robovac 15C EU
De slanke Eufy Robovac 15C EU kan door zijn hoogte van 7 centimeter gemakkelijk onder je lage meubels komen. Vervolgens kun je hem via de app of afstandsbedieni...
Lees meer
iRobot Roomba i7158
De iRobot Roomba i7518 rijdt systematisch door uw huis met hoge zuigkracht, waarbij geen kamer wordt overgeslagen. In vergelijking met de vorige Roomba 600-seri...
Lees meer
Altijd De Beste Top 10 in je mailbox
Meld je aan om elke maand geweldige vergelijkingen van producten in je inbox te ontvangen.
© 2022 By Ocelot-Digital
crossmenu